Praktične vaje za krepitev povezanosti med otrokom in odraslim

Prihajajoči dogodki

  • Trenutno ni razpisanih terminov seminarja!

Seminar je na voljo tudi za kolektiv

Zahtevaj ponudbo

Zares uporabno izobraževanje, ki pripomore k odličnosti vzgojitelja!!! Toplo priporočam vsem kolektivom. Nepogrešljivo izobraževanje, ki bi ga moral izkusiti vsak vzgojitelj že na začetku kariere podano na praktičen način. Mnogo lažje in bolj suvereno se spopadamo s težavami jokajočih novinci 1. septembra, ker smo poznali subtilne prijeme za povezovanje z otroki. To so spretnosti in znanje, ki smo ga že naslednji dan prenesli in uporabili v praksi. Marjana Trošt, univ. dipl. ped., Vrtec Ciciban Novo mesto

Osnovni motivacijski nagon človeškega vedenja izhaja iz odnosov. Osebnostni razvoj otroka je v veliki meri odvisen od interpersonalne interakcije. Kadar je odnos med otrokom in odraslim zdrav in zadovoljuje otrokove potrebe potem se bo otrok zaznaval kot ljubljenega in kompetentnega, druge osebe bo zaznaval kot ljubeče, odzivne in zaupanja vredne ter socialno okolje kot varno območje, v katerem lahko raziskuje in razvija samostojnost. Praktične vaje, ki jih boste doživeli in spoznali na seminarju vam bodo pomagale pri uvajanju otrok v vrtec; pri otrocih, ki so pretirano aktivni in občutljivi; pri otrocih, ki se umikajo v odnosih, so sramežljivi; pri otrocih, ki imajo težave z regulacijo emocij, težave pri socializaciji in pridobivanjem prijateljev. Vaje temeljijo na nebesedni komunikaciji in dotiku.

Vsebina seminarja

Sistem praktičnih vaj za vzpostavljanje povezanosti med otrokom in odraslim.

  • Zaznavanje/občutenje sebe in druge osebe (vaje za vzpostavljanje strukture na osnovi dotika v odnosu pomagajo pri razvoju občutka varnosti, organizacijo odnosa in regulacijo čustev, vaje za izražanje skrbnosti pomagajo pri regulaciji čustev (na žlezo amigdalo v možganih in nivo serotonina, občutku varne povezanosti in občutku lastne vrednosti).
  • Konfrontacija/soočenje (vaje za uglasitev odnosa, občutka sprejetosti in povezanosti, vaje za očesni kontakt, sledenje navodilom).
  • Vključitev/stabilizacija (vaje za spodbujanje intenzitete povezanosti, sprejetosti, uglasitve odnosa ter postavljanje možnosti za razvoj samostojnosti).
  • Raziskovanje/prenos (vaje za razvoj kompetentnosti, samozavesti ter raziskovanja drugih odnosov).

Odzivi udeleženke, ki uporablja vaje:

„Preprosto in zanimivo. Po seminarju uporabljam vaje pri otroku, ki je zelo nemiren in ne dovoli dotika. Prav tako nikoli ni počival po kosilu ampak je bil vedno zelo aktiven. Po teh vajah ... otrok pride k meni in me objame (išče stike), mirno počiva po kosilu in bolje regulira svoja čustva.“